+46733164064 me@sofiabroberger.se

Jag kom nyligen hem från SourceCon i Budapest. Ett fantastiskt event där jag fick lyssna på, lära av, och lära känna väldigt många duktiga rekryterare och sourcers. I sann SourceCon-anda tänker jag under de närmsta dagarna(veckorna?) försöka dela med mig av allt det jag har lärt mig. Hela SourceCon går ju på att men delar med sig av sin kunskap, och på så sätt även får lära sig nya knep, angreppssätt och verktyg.

En av de föreläsningar som tilltalade mig mest var Jan Tegzes föreläsning – Share your knowledge to gain knowledge. Jan är en tjeckisk rekryterare som är oerhört duktig på att dela med sig av sin kunskap, något som jag personligen tycker att det sker för lite av bland oss svenska rekryterare. Det som Jan kanske är mest känd för i branschen är hans Sourcing Games. Har ni inte testat dem tidigare tycker jag ni ska göra det nu. Det är väldigt roligt sätt att förbättra sina sourcing skills på.

Jan beskrev hur han såg på det här med att dela med sig av sin kunskap i början av sin karriär, ”That’s my secret, I’m not going to share”. Han förvånades av hur Glen Cathey, skaparen av Boolean Black Belt, så generöst dela med sig av sina tekniker. Detta kände jag igen mig i så väl. När jag började i branschen matades jag med samma tankesätt, man skulle absolut inte dela med sig av hur man själv gjorde saker, särskilt inte med ”konkurrenter”. Men delar man inte med sig så får man heller inte reda på något nytt själv. Man kan inte bara ta ta ta, man måste ge också.

Jag förstår varför Jan var en som fick tala först på eventet. För att citera Jan själv:

“Sharing creates communities!”

“SourceCon community is built on people that like to share.”

Och det stämmer verkligen. Alla 300+ personer som var där delade gladeligen med sig av sina egna erfarenheter, tips och trix. Utan den andan skulle SourceCon inte vara det det är – En fantastisk plattform för fortbildning och nätverkande.

Även Maisha Cannon är en stor förespråkare av att dela med sig. I hennes föreläsning ”A day in the life of a master sourcer” nämner hon 5 saker man bör sträva efter att göra varje dag.

Partner – Educate – Experiment – Reflect – Share.

PARTNER

Använda dig av ditt team och övriga kollegor. Våga be om hjälp, och ta även tid till att hjälpa andra. Det vinner alla på i längden. Sjamilla Van der Tooren är ett ypperligt exempel på hur man kan jobba tillsammans med utvecklarna för att uppnå bättre resultat. Jag kommer att skriva mer om hur hon jobbar och vad jag lärt mig av henne i ett annat inlägg.

EDUCATE

Kort och gott, lär dig själv något nytt. Passa på att ta del av alla de bloggar och podcasts som finns där ute. Persoligen rekommenderar jag att man prenumerar på Hung Lees nyhetsbrev Recruitment Brainfood, lyssnar/tittar på The Sourcing Challenge Show och läser så mycket som möjligt på både sourcecon.com och socialtalent.com.

EXPERIMENT

Våga test nya saker. Sitt inte bara där och mata in nyckelord på LinkedIn, använd inte samma gamla mall till mail eller inmails. Våga test något nytt!

REFLECT

I slutet av varje dag, tänk efter på vad som gått bra och vad som hade kunnat gå bättre. Vad hade du kunnat göra annorlunda?

SHARE

Och så självklart, dela med dig av dina lärdomar!