+46733164064 me@sofiabroberger.se

Innan jag började med rekrytering hade jag inte ens en LinkedIn profil. Eller jo, det hade jag nog. Men jag använde den inte.
När jag började som researcher var det dags att lära mig mer och det första var att nå till 500 kontakter, så att man inte verkade som en sådan nybörjare. Så länge det stod 500+ så var allt lugnt. Phew! Men för mig var LinkedIn ingenting mer än ett ställe att leta reda på kandidater. Utöver det gav det mig inget mervärde.

Ett nätverk av utvecklare

Jag connectade med så många utvecklare jag kunde. Syftet var klart och tydligt att kunna rekrytera dessa människor när en passande tjänst dök upp. Antalet inmails att skicka var ju begränsade så då gällde det att ha så många förstahandskontakter som möjligt för att slippa använda sig att sin inmail-pott. Och på den tiden fungerade det faktiskt att skicka en kontakförfrågan till vilt främmande människor. Idag är det inte riktigt samma sak. Utvecklarna har tröttnat på rekryterarna och vill helt slippa dem.

Ett irrelevant flöde

Ett nätverk av utvecklare innebar också ett flöde av irrelevanta inlägg. Inlägg av och till utvecklare. Tråkigt med andra ord. Så jag la egentligen inte så mycket tid på att läsa inläggen i mitt flöde, det var ju irrelevant. Och jag tvivlar på att personerna, utvecklarna, i mitt nätverk var särskilt intresserade av de inlägg jag la ut. Hur många har egentligen fått några ansökningar när de lagt ut “Nu söker jag/vi en javautvecklare……..”. Inte så många tror jag.

LinkedIn för min egen skull

De senaste 2 åren har jag jobbat med att få till ett nätverk och ett flöde som är relevant för mig. Jag måste inte vara connectad med de personer jag vill rekrytera, jag kan nå dem ändå. Jag vill ha ett flöde som ger mig något, ett flöde jag kan lära mig av. Så jag började att connecta med fler och fler rekryterare, både i Sverige och utomlands. Och jag måste erkänna att det nog är det bästa jag gjort, karriärmässigt alltså. Jag skulle inte vara den rekryterare och sourcer jag är idag utan de fantastiska personerna i mitt nätverk. Jag hade aldrig vunnit en biljett för att få åka till SourceCon, eller blivit tillfråga att tala på Talent Aquistion Live. Så det jag vill säg är egentligen att fundera på vad det är du vill få ut av LinkedIn och skapa det flöde som du vill ha, som ger dig något mer i utbyte än bara kontakt med kandidater.

LinkedIn har för mig två syften

Jag använder LinkedIn av två andledningar; hitta kandidater (som jag sagt så många gånger tidigare är LinkedIn EN källa att hitta kandidater) och vidareutbilda mig själv. Jag vill ha personer i mitt nätverks om jag kan lära mig av. Jag tror att alla har något de kan lära mig.

Självklart letar jag information om kandidater på LinkedIn, och t.o.m connectar med utvecklare som kan tänkas vara intressanta för mig i framtiden. Och jag lägger ut inlägg om jobb och annat men jag försöker göra det så relevant för målgruppen som möjligt.

Men det jag främst gillar med LinkedIn är kontakten med människor som kan lära mig något. LinkedIn har gett mig “kollegor” runt om i världen, ny människor att luncha med och kort och gott – gjort mig till en bättre rekryterare!

Sofia Broberger

Sofia Broberger

Sourcing Trainer

My name is Sofia Broberger and I’m a freelance sourcing and recruitment consultant focusing on IT/Tech recruitment.

I have a background in teaching and really enjoy combining my experience as a teacher with my love for sourcing. I’m available to give tailor-made workshops and lectures/talks on sourcing, tech recruitment and employer branding.