+46733164064 me@sofiabroberger.se

Förra veckan var jag i Amsterdam för att besöka Sourcing Summit som arrangeras av Phil Tusing. Precis som SourceCon är det ett event inom sourcing och rekrytering som främst fokuserar på hur du får in kandidaterna i processen. Detta kan ju ske via sourcing eller om kandidaterna själva söker.  Eventet pågick i 3 fullspäckade dagar så vi får se hur bra det går för mig att summera det hela.

 

Dag ett

Jag ställde upp som volontär så för min del var det raka vägen från flygplatsen till eventet som gällde för att börja ta emot alla deltagare, vilket var väldigt trevligt. Deltagarna kom från 50 olika länder så det var lite av en utmaning ibland att lista ut hur deras efternamn stavades, men det gick bra till slut.
Tyvärr innebar det att jag missade dagsens två workshops, då jakten på mat fick proriteras. Men, på kvällen var det dags för hackathon och den missade jag inte!

 

Hackathon

Hackathons brukar man främst förknippa med utvecklare och programmering, men vi sourcers har också hackathons. Denna hackathon hade bl.a. Guillame och Iker varit med och satt ihop. Vi var 155 deltagare som hade 2 timmar på oss att lösa diverse olika frågor och problem. T.ex skulle vi hitta vilket datum som Glen Cathy publicerade sitt första inlägg på Boolean Blackbelt eller vem Irina Shamaeva skrev om i sitt 3:e tweet någonsin (kan tillägga att hon har skrivit över 10,000 tweets). Det var väldigt roligt och de 2 timmarna flög iväg. Jag är väldigt stolt över min 6:e placering.

Om ni är sugna på att testa lite själva föreslår jag att ni kollar in Jan Tegzes Sourcing Games.

 

 

Dag två

Dag två började tidigt med att ta emot alla deltagare igen 🙂 Den som tror att man får vila när man åker till SoSu tror fel. Det var flera bra föreläsningar under dagen men jag har valt att berätta om dem som stod ut mest i mina ögon.

 

Pitching in a world of Noise – David Beckett

David Beckett är en internationell picth coach som pratade om hur man kan sätta ihop den bästa pitchen och använda sig av storytelling. Han har främst erfarenhet av att hjälp startups med sin picth för att locka till sig investerare, men mycket av det han pratade om kan man absolut applicera på sin kontakt med kandidaterna. Vad det än gäller, jobbannons, mail, telefonsamtal, så gäller att att berätta en tilltalande historia som lockar den som läser/lyssnar, som får hen att vilja veta mer.

 

Custom Search Engines – Irina Shamaeva

Irina Shamaeva är “the queen of sourcing” och driver bloggen Boolean Strings. Det hon inte kan om boolean är inte värt att veta. Hennes workshop om CSEs höll hon egentligen dag ett, men den var väldigt populär och blev full så alla fick inte plats. Hon var då så schysst att hon tog sin tid på lunchen dag två att hålla workshopen igen för oss som missade den.

Vad är då en Custom Search Engine?
Jo, kort summerat är det en sökmotor med bakomliggande logik som man själv ställer in. Så är det en viss sökning, eller vissa sökelement, som man använder ofta, så kan det vara värt att bygga en sökmotor med den logiken inbyggd så att man inte måste skriva in allt varje gång man söker. Det finns även viss funktionalitet i en CSE som man inte får i “vanliga” Googla. Jag ser mycket fram emot att få börja leka och bygga mina egna CSEs.

 

Bookmarklets – Glenn Gutmacher

Det här var den sessionen som jag sett fram emot mest. Glenn arbetar idag för en bank där han har många restriktioner kring vilka program etc. han får använda och chrome extensions är ett big no-no. Vad skulle vi som sourcers göra utan chrome extensions?
Jo, vi skulle bygga bookmarklets. Bookmarklets är kort och gott javascriptskod som man sparar i bokmärkesfältet för att snabbt kunna köra koden. Är det någonting man gör ofta kan det löna sig att automatisera detta genom att skapa en bookmarklet. Jag måste sätta mig in mer i detta så ser fram emot att gå igenom Glens presentation igen och testa själv.

 

Dag tre

Dag tre var min favoritdag. Många bra föreläsningar, både när det kommer till innehåll och föreläsare.

From outbound to inbound – Hung Lee

Hung Lee, han slår aldrig fel. Han pratade om hur rollen som sourcer utvecklas och att det inte längre räcker med att hitta kandidater, numera slåss vi även om att engagera dem. Att hitta kandidater är inte svårt, eller det är i alla fall inte svårt att lära sig. Det svåra ligger i att lyckas få dem på kroken, hur man vi få dem vi hittar att lyssna? Hur man vi få dem att bli intresserade av jobbat och få dem att träffa oss?

 

 

15 Sourcing Hacks – Irina Shamaeva

På 20 minuter gav Irina oss 15 fantastiska sourcing hacks. Jag kan inte rabbla upp alla här, dels för att jag inte kommer ihåg alla och dels för att vi lovade att hålla en del av dem hemliga 🙂 Men, ett av dem beskriver hon i sin blogg. Kort och gott, på Google kan man även söka på symboler, inte bara ord, så ett sätt att söka efter telefonnummer är att använda sig av  (☎ OR ☏ OR ✆) i sin sökning. Smart va?

 

Integrating APIs for sourcing success – Aaron Lintz

Aaron är en del av duon bakom The Sourcing Challenge Show, som jag gillar, så självklart ville jag gå på hans föreläsning. Och så står ju API:er på mina lista av saker jag vill lära mig mer om. Han visade på hur man kan manipulera URL:er för att komma åt informantion man egentligen inte ska komma åt. Rena rama guldgruvan ur en sourcingsynpunkt.

 

Nästa SoSu

Nästa SoSu som jag kommer åka på blir nog Tallinn i juni nästa år. Vem har lust att hänga med?