+46733164064 me@sofiabroberger.se

Jag lyssnade på The Sourcing Challenge Show med Yves Greijn som gäst häromdagen. Han satte ord på saker som jag själv tänkt på länge och inspirerade mig till att skriva detta inlägg. Sourcing är inte ett sätt att få fram så MÅNGA kandidater som möjligt utan att få fram så BRA kandidater som möjligt. Kvalitet framför kvantitet. Man bör ha kvalitet i allt man gör när det kommer till sourcing.

 

Kvalitet i de verktyg du väljer

Bl.a pratade Yves om verktyg och om hur man ska välja dem väl. Bara för ett verktyg fungerar för en person, betyder det inte att det är rätt verktyg för dig. Så testa olika verktyg och hitta de som fungerar för dig. Men man kan inte förlita sig helt på verktyg, och man måste också kunna hantverket och förstå sig på vad det är vertygen gör under huven. Inte heller ska man glömma bort det gamla hederliga boolean. I mina ögonen ska verktyg hjälpa en att göra jobbet snabbare och/eller bättre, inte göra jobbet åt en. Man ska också kunna göra det jobbet verktyget ifråga gör “för hand”. Ett verktyg kommer inte fungera för alltid, särskilt inte inom sourcing. Det poppar upp nya lika fort som gamla dör ut. Om du då inte vet vad verktyget gjorde, hur ska du då kunna jobba?

 

Kvalitet i de kandidater du kontaktar

Kvalitet är också viktigt när det kommer till kandidater. Kontakta inte varenda person på LinkedIn som kommer upp när du skriver in ett av nyckelorden för rollen du jobbar med. Sterotypiskt för denna approach är att man spammar kandidater med irrelevanta erbjudanden. Som rekryterare händer det ibland att även vi “faller offer” för denna approach. Hur ofta får man inte ett inmail från en rekryterare på jakt efter utvecklare? Allt bara för att vi som rekryterare kanske nämner en viss teknologi i vår profil? Total avsaknad av kvalitet.

För mig är det viktigt att jag vet tillräckligt mycket om mina kandidater att jag tror mig veta att jag vill träffa kandidaten i fråga. En “educated guess”. Jag vill ju inte att någon svarar på mitt mail och att jag då inser att jag inte vill träffa kandidaten. Hur skulle det se ut? “Hej, jag vill träffa dig. Eller, nej förresten, det vill jag inte”. Hur skulle det påverka vårt employer brand?

Det är också viktigt att veta tillräckligt mycket om kandidaten så att jobbet jag har att erbjuda är relevant för hen. Och då räcker det absolut inte med att bara matcha nyckelord i en LinkedInprofil mot de som står i kravprofilen. Jag måste vet MER om kandidaten. Och det är det som är sourcing, det är det som ger kvalitet. Att sitta och stirra på Linkedin dagarna i ända ger inte kvalitet.

 

Kvalitet i de mailen du skickar

Alla som jobbar med uppsökande rekrytering vet att du ska personalisera din kontakt med kandidaten. Men även här gäller det att ha fokus på kvalitet. Bara för att man skriver kandidatens namn i första raden, eller nämner företaget de jobbar på, betyder det inte att man skrivit ett personaliserat meddelande. Det är här din kvalitativa sourcing spelar in. Använd dig av den information du har hittat om kandidaten för att skriva ett personaliserat mail på riktigt. Och jag menar inte creepy stalker “jag vet var du bor och vad dina barn heter”, utan fokus på kunskaper. erfarenhet och intressen.

 

Det kommer mera

Jag åker till Amsterdam i veckan för att tala på Talent Aquisition Live. Jag kommer då att fokusera på just mailkontakten med kandidater så jag hoppas kunna återkomma med en bloggversion av min föreläsningen efter det. Hur man kan jobba med just kvalitet i sin kontakt med kandidaterna.

Finns det något annat ni skulle vilja att jag tar upp här i bloggen?