+46733164064 me@sofiabroberger.se

Inom rekrytering så pratar man oftast om två roller, researcher och rekryterare. Researcher är brukar vara det första jobbet man får inom rekrytering, och så var det även för mig. Jag hade noll koll på vad researcher var men vid en intervju för en annan tjänst fick jag rollen förklarad för mig, tyckte det lät intressant och tog chansen som gavs. Så tack Talangjägarna för den chansen 🙂

Ofta ses rollen som researcher som något man gör innan man tar steget vidare till att bli en fullfjädrad rekryterare. En roll som man vill snabbt ta sig vidare ifrån. Jag minns själv frustrationen av att “bara vara en researcher”. I mitt fall handlade det främst om att jag inte fick ha kundkontakten, att jag gjorde allt jobb i bakgrunden och sedan fick rekryteraren, den som hade kundkontakten, all cred. Så det handlade inte så mycket om att jag inte vill leta reda på kandidater utan att jag ville få ett erkännande för allt det jobbet jag gjorde.

I Sverige så pratar men främst om dessa två roller, researcher och rekryterare. Men jag skulle vilja slänga in en tredje roll, nämligen sourcer. Så vad är då skillnaden mellan dessa tre roller, Researcher, Rekryterare och Sourcer?

Researcher

Om vi nu ska ponera att researcher är det första rollen man får inom rekrytering så skulle jag säga att en researchers främst verktyg är LinkedIn. En researcher är en riktig fena på att förfina sin sökfråga för att få fram de mesta lämpade kandidaterna för rollen de jobbar med. De kan snabbt skanna av en profil för att se om rätt nyckelord finns. Ofta har de sjutioelva flika öppna samtidigt 🙂 De jobbar systematiskt för att hinna gå igenom så många profiler som möjligt. De tar kontakt med de mest lämpade via inmail, mail eller telefon och gör sitt bästa för att övertyga kandidaterna att komma in på en intervju.

Om man hårddrar det kan man säga att det en researcher gör är att leta reda på potentiella kandidater, ta kontakt med dem med det slutgiltiga målet att få in dem på en intervju. Det är vid intervjun som rekryteraren tar över. Men gränsen mellan dessa två roller är ganska suddig, de flyter liksom ihop.

Rekryterare

En rekryterare har ett större ansvar för hela processen, och ett mer administrativt ansvar. Är det ett rekryteringsföretag hen jobbar på är det ofta rekryteraren som har kundkontakten (eller kontakt med de rekryterande cheferna om de jobbar inhouse), som sköter inbokning av kandidater och uppföljning. Det är också oftast rekryteraren som tar den fysiska intervjun med kandidaten. Rekryteraren har ansvaret för kandidatupplevelsen helt enkelt.

En rekryterare måste också vara kunnig inom intervjuteknik och hur man gör en sådan objektiv bedömning av kandidaterna som möjligt (kompetensbaserat). I många fall är rekryteraren även utbildad inom ett eller flera tester. Förhoppningsvis är hen även riktigt duktig på copy och kan skriva grymma jobbannonser 🙂

Sourcer

En sourcer jobbar uteslutande med att hitta kandidater till bristyrken. Till skillnad från en researcher så går en sourcer bortom LinkedIn och försöker hitta de bästa kandidaterna. En en sourcer är väl medveten om att LinkedIn är inte allt och det finns många andra ställen att hitta kandidater på. En sourcer är även kunnig inom boolean och kan använda sig av fler operators än AND OR NOT.

För några måndader sedan skrev Hung Lee ett inlägg på LinkedIn relaterat till detta. Där graderade han rekryterare(och/eller researcher och sourcer) utifrån Basic, Better, Advanced, Expert. I mina ögon skulle jag klassa säga att en Reseacher är “Basic” och en Sourcer “Better” eller högre.

1.Basic – send / write email – post / distribute jobs – search linkedin or similar designed-for-recruiters database

2. Better – understanding of boolean operators – site dot com search / reverse image search – uses (legal) browser plugins – some ability to do 1-2-many – some ability to automate some tasks

3. Advanced – advanced boolean operators – access to learning channels / communities – teaches others – uses (illegal) browser plugins – automated routine tasks – speaks at events / has in-industry following

4. Expert – writes / published author – on the vendor landscape (gets the cool stuff early) – paid to speak at events – data scraper / hacker type technical skills – understands internet / can break bits of the internet for recruiting purposes

I rollen som sourcer har man större utrymme att vara kreativ. Det finns alltid nya sätt att hitta kandidater på, nya forum att leta i, nya sätt att ta kontakt på. Det finns utrymme att experimentera. Man kan se vilken rubrik på mailet ger mest svar, blir det någon skillnad i svarsfrekvens om jag ändrar ett enda ord? Kan man hitta kandidater på Air BnB?

Man måste lära sig krypa innan man kan gå

Jag lyssnade på ett avsnitt av the Sourcing Challenge Show med Ronnie Bratcher som gäst häromdagen och han sa att man borde jobba som rekryterare innan man blir en sourcer och de orden fastnade hos mig. Jag har försökt skriva det här inlägget flera gånger men inte riktigt fått fram det jag vill säga på rätt sätt. Jag ville förklara att rollen som researcher är en speciell roll, som inte alls är på något sätt mindervärdig rollen rekryterare, vilket den inte heller är. Men, jag ville ju själv bort från den rollen för att ta mig vidare till att få titel “rekryterare”. Men nu, ytterligare några år senare, struntar jag nästan i den där titel “rekryterare” och kallar mig hellre för sourcer. För det är det jag är, en sourcer. Och hade jag inte tagit steget från researcher till rekryterare, hade jag kanske aldrig blivit den sourcer jag är idag.